Paradigma Yayınları > Kitaplar > Felsefe-Düşünce > Felsefe Metinleri > Yorum Teorisi Söylem ve Artı Anlam

Yorum Teorisi Söylem ve Artı Anlam

Interpretation Theory : Discourse and the Surplus of Meaning

Freud ve Felsefe (1965) ile Yorumların Çatışması (1969) Ricoeur’ün hermenoytike ilgisini yansıtan kitaplardır. Yorum TeorisiNde ise bu iki metindeki görüşlerini işleyerek söylem olarak dil teorisini geliştirir. Bu kitapta söylem, olay ile anlam diyalektiği olarak tanımlanır.

  • Freud ve Felsefe (1965) ile Yorumların Çatışması (1969) Ricoeur’ün hermenoytike ilgisini yansıtan kitaplardır. Yorum TeorisiNde ise bu iki metindeki görüşlerini işleyerek söylem olarak dil teorisini geliştirir. Bu kitapta söylem, olay ile anlam diyalektiği olarak tanımlanır. Olay olarak söylem, atıfta bulunur (bir şey hakkındadır) kendine atıfta bulunur (birisi tarafından söylenir), zamansaldır (belirli bir anda söylenir), ve nakledilebilirdir (birisine söylenir). Anlam olarak söylem ise, hem konuşucunun anlamı hem de ifadenin anlamıdır. Olay ile anlam diyalektiği, aynı şekilde yazılı söylemde de devam eder. Konuşulan söylem belirli bir diyalog durumda belirli birine yönelikken, yazılı söylem sınırsız sayıda soyut okura hitabeder. Ricoeur’e göre hermenoytikin vazifesi, yazarın niyeti ve yazdığı konteksle ilişkili olarak bu otonom metin problemini anlamaktır.


    Satın Alma Linkleri

    Satış Dışı

  • Paul Ricoeur

    Paul Ricoeur yirminci yüzyılın büyük birkaç düşünüründen biridir. 27 Şubat 1913’te Katolik Fransa’daki bir dini azınlığın üyesi haline gelen Protestan bir ailenin çocuğu olarak Valence’da (Fransa) doğdu. 1915’te annesini kaybetti ve çok kısa bir süre sonra babası birinci dünya savaşında öldüğünde iki yaşındaydı. Ricoeur, Rennes’de büyük babası ve babaannesiyle halasının yanında büyüdü. Önce Rennes Üniversitesi, sonra da Sorbonne Üniversitesi’nde felsefe okudu ve bu yıllarda Gabriel Marcel’in etkisinde kaldı. Daha sonra lise öğretmenliği yaptı ve ikinci dünya savaşından önce Almanya’da eğitim gördü. 1940’ta Fransız ordusuna alındı; Almanya’nın Fransa’yı istilası sırasında birliği esir düştü ve savaşın geriye kalan kısmını esir kamplarında geçirdi. Karl Jaspers ile Edmund Husserl’i esir kampında okudu ve hatta Husserl’in Ideas I’in çevirisine de o sırada başladı. Savaştan ve lisede üç yıllık öğretmenlik yaptıktan sonra Fransa’da Protestan teolojisi fakültesi bulunan tek üniversite durumundaki Strasbourg Üniversite’nde 1948-56 yılları arasında felsefe tarihi hocalığı yaptı. 1956’da Sorbonne’daki yıllarında Jacques Derrida asistanıydı. 1967’de Paris yakınlarında yeni kurulmuş olan Nanterre Üniversitesinde idarecilik yaptı. Ricoeur, 1954’ten itibaren Birleşik Devletler’de düzenli olarak Haverford, Columbia, Yale ve Chicago Üniversitelerinde 1992’ye kadar dersler verdi. Eserleri yalnızca İngilizceye ve birçok Avrupa diline tercüme edilmekle kalmdı, Çince ve Japonca ve Türkçe’ye de tercüme edildi.

  • Çevirmen: Gökhan Yavuz Demir
    Yayın Tarihi 2007-12-01
    ISBN 9757819394
    Baskı Sayısı 4. Baskı
    Dil TÜRKÇE
    Sayfa Sayısı 130
    Cilt Tipi Karton Kapak
    Kağıt Cinsi 1. Hm. Kağıt
    Boyut 14 x 21.4 cm

Türkçesi: Gökhan Yavuz Demir

Paradigma Yayınları

2024 © Tüm Hakları Saklıdır.