Pierre Bourdieu şüphesiz 20. yüzyılın önde gelen düşünürlerinden biri. Fikir ve eserleri sosyal bilimler dünyasında birçok çalışmaya ilham olmaya devam ediyor. Bourdieu’nün çalışmaları sosyal sınıf, kültürel sermaye ve toplumsal eşitsizliğin yeniden üretilmesini anlamamız için oldukça önemli. Bourdieu’nün Collège de France’ta yaptığı etkileyici açılış konuşması hem kendi düşünce dünyasına hem de dönemin tartışmalarına dair kapsamlı bir […]
Pierre Bourdieu şüphesiz 20. yüzyılın önde gelen düşünürlerinden biri. Fikir ve eserleri sosyal bilimler dünyasında birçok çalışmaya ilham olmaya devam ediyor. Bourdieu’nün çalışmaları sosyal sınıf, kültürel sermaye ve toplumsal eşitsizliğin yeniden üretilmesini anlamamız için oldukça önemli.
Bourdieu’nün Collège de France’ta yaptığı etkileyici açılış konuşması hem kendi düşünce dünyasına hem de dönemin tartışmalarına dair kapsamlı bir çerçeve sunuyor. “Ders Üzerine Ders” başlığıyla kitaplaşan ve Türkçede ilk kez yayımlanan bu konuşma, sosyal analizin karmaşıklığını, statükoyu şekillendiren yapıları ve sosyoloğun sorumluluklarını tartışmaya açıyor.
(1 Ağustos 1930, Denguin, Fransa-23 Ocak 2002, Paris, Fransa) Fransız sosyolog, felsefeci ve yazar. Tam adı Pierre-Felix Bourdieu’dür. İkinci Dünya Savaşı sonrasının en yaratıcı ve en verimli araştırmacılarından olan Bourdieu günümüz sosyolojisinin temel kuramcılarından biridir. Orta öğrenimini Paris’in ünlü Louis Le Grand lisesinde tamamladıktan sonra École Normale Supérieure’de felsefe eğitimi görmüş, 1959 ve 1962 yıllarında Sorbonne’da felsefe dersleri vermiştir. Daha sonra École des Hautes Études en Sciences Sociales’in müdürlüğü yanında ayrıca Avrupa Sosyolojisi’nin de yöneticiliğini de yapmıştır. 1982’de Collège de France’ta kendisini akademiye kazandıran Raymond Aron’un ölümü sonrası sosyoloji kürsüsüne seçilen Bourdieu aynı dönemde “Actes de la Recherche en Sciences Sociales” dergisinin yayın yönetmenliğini üstlenmiştir. Eğitimden başlayarak çeşitli kültürel alanlardaki üretim, yeniden üretim, ayrışım mekanizmalarını inceleyen ve pek çok önemli çalışması bulunmaktadır. Avrupa Sosyoloji Merkezi’nin kurucusudur. Bourdieu, 21. yüzyıl sosyolojisine miras kalacak en sistematik ve kapsamlı epistemolojik girişimin sahibidir. Farklı dönemde yaptığı çalışmaları esasen sosyolojisinin iki temel sorunu olan yeniden üretim ve alan sorununun kapsamını derinleştirdiği çalışmalar olarak okunabilir. Bourdieu’nün ilgi alanları arasında tarihsel yapılar, güç, akademia, sembolik ve sübjektif maddeler yer almaktadır. Fikirleri ise kültür, alan, habitus, doxa, sosyal, düşünümsellik, sosyo-kapital, sembolik ve pratik teori üzerinedir. Kendisi 20. yüzyıl Batı felsefesinde yapısalcılık, genetik yapısalcılık ve eleştirel teori okulunda yer alır.
Basım Tarihi: 2023
ISBN: 9786258079067
Tür: Sosyoloji
Boyut: 13,5×21 cm
Sayfa: 64
Çeviren: Talip Karakaya
Orijinal İsmi: Leçon sur la Leçon
Kâğıt: Kitap Kağıdı
Kapak Türü: Karton kapak
Türkçesi: Talip Karakaya
2023 © Tüm Hakları Saklıdır.