Paradigma Yayınları > Kitaplar > Sosyoloji > Entelektüel Babam Cemil Meriç

Entelektüel Babam Cemil Meriç

Bu Ülke, Umrandan Uygarlığa ve Mağaradakiler gibi kültür hayatımızda kalıcı iz bırakan kitapların müellifi, düşünce tarihimizin en üretken ve özgün kalemlerinden Cemil Meriç hakkında bir kitap… Hüsamettin Arslan, Entelektüel Babam adlı geniş ufuklu kitabında Cemil Meriç’le ve metinleriyle diyaloğa giriyor. Onun entelektüel serencamından yola çıkarak düşüncelerinin çeşitli boyutlarını Türkiye’nin modernleşme meseleleriyle birlikte ele alıyor. Meriç’le […]

  • Bu Ülke, Umrandan Uygarlığa ve Mağaradakiler gibi kültür hayatımızda kalıcı iz bırakan kitapların müellifi, düşünce tarihimizin en üretken ve özgün kalemlerinden Cemil Meriç hakkında bir kitap…

    Hüsamettin Arslan, Entelektüel Babam adlı geniş ufuklu kitabında Cemil Meriç’le ve metinleriyle diyaloğa giriyor. Onun entelektüel serencamından yola çıkarak düşüncelerinin çeşitli boyutlarını Türkiye’nin modernleşme meseleleriyle birlikte ele alıyor. Meriç’le yapılmış kapsamlı bir mülakatla açılan “düşünenlerin düşüncesini düşünmeye” dönük çalışma, üç Cemil Meriç zaviyesinden Türk düşünce hayatındaki epistemolojik bunalımdan Cemil Meriç’in Türkiye’de gördüğü fonksiyona, epistemik cemaatten erken bir “postmodern” olarak Cemil Meriç’e kadar uzanıyor. Hâkim Meriç değerlendirmelerinin dışına çıkarak, farklı bir bakış açısı ve farklı bir çift gözlük kullanarak bir entelektüel olarak Meriç’in kişiliği, düşünceleri ve Türk entelektüel hayatı içindeki yeri konusunda farklı bir yorum yapıyor.

    Aynı şekilde Hüsamettin Arslan kendisine Cemil Meriç özelinde yöneltilen eleştirilerle de karşılaşıyor ve bunları cevaplıyor. Bu yönüyle çok boyutlu bir entelektüel dostluk hikâyesi anlatan kitap, Meriç ve Arslan’ın sürekli etrafında dolandığı mefhumlara ve meselelere ilişkin önemli tespit ve aforizmaları da içeriyor. Düşüncenin en ücra köşelerini yoklayan, yalınkat bir bilgi yerine kapsamlı incelikli bir bilginin peşine düşen Entelektüel Babam, Cemil Meriç’in Türk düşünce dünyası üzerindeki dikkat çekici etkisini değerlendirme imkânı veriyor.


    Satın Alma Linkleri

  • Hüsamettin Arslan

    Hüsamettin Arslan (1956 Ordu-Mesudiye-2018 İstanbul). Hacettepe Üniversitesi Sosyal ve İdari Bilimler Fakültesi Tarih Bölümü mezunu. Yakın Çağ Türkiye Tarihi alanındaki yüksek lisans tezini aynı bölümde tamamladı. Daha sonra alan değiştirdi ve doktorasını İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde Genel Sosyoloji ve Metodoloji alanında yaptı. Çok sayıda telif ve çeviri eserinin yanında çeşitli dergilerde yayımlanmış pek çok makalesi ve söyleşileri bulunmaktadır. Hüsamettin Arslan aynı zamanda Paradigma Yayınları’nın kurucusudur. Eserleri: Yöntemi Aşan Bilim (Paradigma Yayınları) Entelektüel Babam Cemil Meriç (Paradigma Yayınları) Epistemik Cemaat (Paradigma Yayınları) Jöntürkler, Jönkürtler, Muhafazakârlar (Paradigma Yayınları) Meselelerimizi Konuşmak (Zeytinburnu Belediyesi Kültür Yayınları) Twitmania, Etnomania, Şiddetmania (Pınar Yayınları) Osmanlı İmparatorluğu'nda Sanayileşme Teşebbüsleri (Paradigma Yayınları) Başlıca Çevirileri: Bilim Dedikleri, Alan Chalmers (Paradigma Yayınları) Çağdaş Filozoflarla Söyleşiler, Richard Kearney (Paradigma Yayınları) Eğitim ve Toplum, Rob Moore (Paradigma Yayınları) Foucault ve Sosyal Diyalog, Christopher Falzon (Paradigma Yayınları) Hakikat ve Yöntem (İsmail Yavuzcan ile), Hans Georg Gadamer (Paradigma Yayınları) Heidegger Moderniteyle Hesaplaşma, Michael E. Zimmerman (Paradigma Yayınları) İnsanın Yazgısı, Nikolay Berdyaev (Paradigma Yayınları) Sözün Düşüşü, Jacques Ellul (Paradigma Yayınları)

  • Basım Tarihi: 2023

    ISBN: 978-625-8079-05-0

    Tür: Sosyoloji

    Boyut: 13,5×21 cm

    Sayfa: 108

    Kâğıt: Kitap Kağıdı

    Kapak Türü: Karton kapak

Derleyen: Asım Öz

Paradigma Yayınları

2024 © Tüm Hakları Saklıdır.