Paradigma Yayınları > Kitaplar > Siyaset/Politika > Araştırma İnceleme > Eric Voegelin İnsanlık Draması

Eric Voegelin İnsanlık Draması

Din - Politika İlişkileri

Voegelin üzerine Türkçedeki ilk çalışma olması dolayısıyla bu çalışma öncelikle “Voegelin kimdir ve politika teorisini oluşturan temel düşünceler nelerdir?” sorularından hareketle yazılmıştır. Diğer taraftan, “tarih teorisi / felsefesi” niteliği de taşıyan politika teorisi eksenindeki gemiş çaplı felsefi, teolojik ve tarihsel soruşturmasının “genel” bir panoramasını da sunmaktadır.

  • Bu çalışma, 20. yüzyılın önemli düşünürlerinden biri olmasına rağmen çağdaşlarının çoğuna nispetle ülkemizde henüz pek az, neredeyse hiç tanınmayan bir alman filozofun, Eric Voegelin’in (1901-1985) politika teorisini, moderniteye yaptığı eleştiri çerçevesinde ele alıyor. Geçtiğimiz yüzyılın en tartışmalı filozoflarından biri olan Voegelin, “aşkın tecrübe”yi politik teorinin dışında bırakan yahut hiçe sayan modern politika teorilerini radikal bir tarzda eleştirir. Onun politika teorisi, politik eylemde bulunan insanın, varlığının asli “temeli”yle tekrar buluşmasını, moralite ile politikayı bir arada düşünebilmemizi ve ideoloji ile politikayı birbirinden ayırabilmeyi sağlayacak temel felsefi kriterleri keşfetmemizi mümkün kılar. Hepsinden önemlisi, Voegelin, politika teorisinde, modern dönemde kaybedilmiş olan “ortaklığın”, “politik, moral ve spiritüel ortaklığın” felsefi ve sosyolojik varolma koşullarını gözler önüne serer. Bu ortaklık insanın “temel” tecrübesiyle, “anlam” arayışıyla ilişkilidir; “temel” tecrübesinin kaybı, “ortaklığın” kaybı demektir.

    Henüz dilimizde yayınlanmış hiçbir eseri olmayan Voegelin üzerine Türkçedeki ilk çalışma olması dolayısıyla bu çalışma öncelikle “Voegelin kimdir ve politika teorisini oluşturan temel düşünceler nelerdir?” sorularından hareketle yazılmıştır. Diğer taraftan, “tarih teorisi / felsefesi” niteliği de taşıyan politika teorisi eksenindeki gemiş çaplı felsefi, teolojik ve tarihsel soruşturmasının “genel” bir panoramasını da sunmaktadır.


    Satın Alma Linkleri

  • Bengül Güngörmez

    1977 Fethiye/Muğla doğumlu olan Bengül Güngörmez Akosman ilk ve ortaokulu Fethiye’de tamamladıktan sonra İzmir Namık Kemal Lisesi’nden başarıyla mezun oldu. Uludağ Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde lisans eğitimini aynı alanda yüksek lisans eğitimini devam ettirdi. Amerikalı muhafazakar Robert Nisbet üzerine lisans tezini yazdıktan sonra Ege Üniversitesi’nde Sosyoloji alanında doktora eğitimine başlayan Bengül Güngörmez bu esnada TUBİTAK bursu kazanarak Almanya’nın Münih kentinde bulunan Ludwig Maximilan Üniversitesi’nin Geschwister-Scholl İnstitut PolitikWissenschaft’taki Eric Voegelin Arşivi’nde doktora tezi çalışmalarını bir yıla yakın bir süre boyunca sürdürdü. Orada Alman politika filozofu Eric Voegelin’in asistanı ve meslektaşı Prof. Dr. Peter Opitz ile çalıştı. Voegelin hakkındaki doktora tezi sonradan Eric Voegelin, İnsanlık Draması: Din-Politik İlişkileri başlığıyla Paradigma Yayınları tarafından yayınlanmıştır. Diğer kitabı Modernite ve Kıyamet: Henri de Lubac, Karl Löwith, Jacob Taubes adıyla Liberte yayınları tarafından Hüsamettin Arslan dizisinde çıkmıştır. Din-politika ilişkileri üzerine çalışmaları dışında muhafazakârlık ve başka konular hakkındaki makaleleriyle ve çevirileriyle de tanınan Prof. Dr. Bengül Güngörmez Akosman halen Uludağ Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalışmalarını sürdürmektedir

  • Yayın Tarihi 2011-06-16
    ISBN 9757819721
    Baskı Sayısı 1. Baskı
    Dil TÜRKÇE
    Sayfa Sayısı 448
    Cilt Tipi Karton Kapak
    Kağıt Cinsi 1. Hm. Kağıt
    Boyut 16.5 x 24.5 cm
Paradigma Yayınları

2024 © Tüm Hakları Saklıdır.