Paradigma Yayınları > Haberler > Quis Ut Deus: Orta Çağ Felsefesinde Bir Model Olarak Tanrı

Quis Ut Deus: Orta Çağ Felsefesinde Bir Model Olarak Tanrı

Bir insanın kendine koyabileceği en makul ahlaki hedef “daha iyi bir insan olmak” iken, bunu Tanrı’yı örnek alarak yapmak ne kadar insanidir? Bir insan daha ahlaklı, daha iyi, daha mutlu olabilmek için Tanrı’yı modellemek zorunda mıdır? İnsanın tanrısal ve kutsal kabul ettiği alanla irtibatının her zaman sorulara ve meraklı bakışlara namzet olduğu düşünüldüğünde, bir felsefî […]

  • Bir insanın kendine koyabileceği en makul ahlaki hedef “daha iyi bir insan olmak” iken, bunu Tanrı’yı örnek alarak yapmak ne kadar insanidir? Bir insan daha ahlaklı, daha iyi, daha mutlu olabilmek için Tanrı’yı modellemek zorunda mıdır? İnsanın tanrısal ve kutsal kabul ettiği alanla irtibatının her zaman sorulara ve meraklı bakışlara namzet olduğu düşünüldüğünde, bir felsefî düşünce insanın tanrısal olanı model almasını nasıl rasyonelleştirebilir?

    Elinizdeki kitap bu sorulara cevap aramak için yola çıkmış, Orta Çağ İslam ve Batı felsefesinde insanın Tanrı’yı model alması fikrinin hangi kavramlar ve metinler etrafında ele alındığının takibini yapan bir kavram arkeolojisidir. Quis ut Deus? (Tanrı gibi olan kimdir?) sorusuna cevap arayan bu çalışma, bir yandan tanrısal ve ulaşılmaz kabul edilen alanın nasıl rasyonalize edildiğini ve insanileştirildiğini araştırırken diğer yandan insani olanın nasıl tanrısallaştığının tarihine ışık tutmaya çalışıyor.


    Satın Alma Linkleri

  • Şeyma Kömürcüoğlu

    1984 yılında Merzifon’da doğdu. 2002 yılında Merzifon Anadolu İmam Hatip Lisesinden, 2006 yılında Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden mezun oldu. Yüksek lisansını 2009 yılında Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İslam Felsefesi Bilim Dalında, “İbn Sina’da Ahlak Sorunu” başlıklı tez ile tamamladı. Yüksek lisans döneminde MEB Dil Bursu ile Ürdün Ehl-i Beyt Üniversitesinde Arapça dil eğitimi aldi. 2017 yılında Sakarya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe bölümünde “İlkçağ Yunan Felsefesinde Tanrı’ya Benzeme Düşüncesi” başlıklı tez çalışması ile doktor unvanı aldı. Kaliforniya Üniversitesi Felsefe bölümünde (UCSD) bir yıl süreyle TÜBİTAK (2214A) programı desteğiyle misafir araştırmacı olarak çalışmalarda bulundu. Doktora tezi Logostaki Mitos: Antik Yunan Felsefesinde Tanrı’ya Benzeme Düşüncesi adıyla kitaplaştı (İz Yayıncılık, 2019). Temel ilgi ve çalışma alanları, antik Yunan felsefesi ile antik Yunan dini arasındaki kavramsal bağlantılar; Platoncu düşüncenin İslam-Batı felsefelerindeki seyri ve Pythagorasçı düşünce üzerine yoğunlaşmaktadır. Hâlen İstanbul Medeniyet Üniversitesi İslami İlimler Fakültesinde doktor öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Evli ve iki çocuk annesidir.

  • Basım Tarihi: 2023
    ISBN: 978-625-8079-04-3
    Tür: Felsefe
    Boyut: 13,5×21 cm
    Sayfa: 248
    Kâğıt: Kitap Kağıdı
    Kapak Türü: Karton kapak

Paradigma Yayınları

2024 © Tüm Hakları Saklıdır.