Paradigma Yayınları > Haberler > Yöntemi Aşan Bilim

Yöntemi Aşan Bilim

Kurtarıcı ve Kutsal Bilim Anlayışına Reddiye

Bu kitabın amacı “problemsiz veya sorunsuzmuş” izlenimi veren ve genelde öyle olduğu peşinen kabul edilen “yöntem” ile yöntem düşüncesini, entelektüel açıdan anlamlı bir probleme dönüştürerek tartışmaya açmaktır. Arslan’ın Yöntemi Aşan Bilim çalışması doğa bilimlerinde ve sosyal bilimlerde kullanılan yöntemlerin analizini yapma gayesi taşımaz; hedefi “yöntem”in ve yöntem düşüncesinin entelektüel tarihte aldığı formları belirlemektir. Cevabını aradığı […]

  • Bu kitabın amacı “problemsiz veya sorunsuzmuş” izlenimi veren ve genelde öyle olduğu peşinen kabul edilen “yöntem” ile yöntem düşüncesini, entelektüel açıdan anlamlı bir probleme dönüştürerek tartışmaya açmaktır. Arslan’ın Yöntemi Aşan Bilim çalışması doğa bilimlerinde ve sosyal bilimlerde kullanılan yöntemlerin analizini yapma gayesi taşımaz; hedefi “yöntem”in ve yöntem düşüncesinin entelektüel tarihte aldığı formları belirlemektir. Cevabını aradığı temel sorular ise şunlardır:

    ■ Yöntem ya da yöntemler, herhangi bir toplumsal temelden bağımsız mıdır?

    ■ Batı dünyasında ve Türkiye’de yöntemin, yöntemlerin ya da yöntem düşüncesinin sosyolojisini yapmak mümkün müdür?

    ■ Doğal ve toplumsal dünyayı yöntemleri kullanarak inceleriz. Peki yöntemleri inceleyen yöntemler var mıdır?

    ■ Mevcut inceleme-araştırma yöntemlerini, bu yöntemlerin bizzat kendileriyle test ederek doğrulamak ya da yanlışlamak mümkün müdür?

    ■ Eğer bu sorulara olumlu cevaplar veremeyeceksek özelde bilimsel faaliyeti, genelde ise entelektüel araştırmayı mevcut yöntemler dışında dayandırabileceğimiz sağlam bir temel var mıdır?

    ■ Yönteme bağlılığın, yönteme vurgunun veya yönteme inancın kendisinin yöntemlere dayandığını ve bilimsel olduğunu öne sürebilir miyiz?


    Satın Alma Linkleri

  • Hüsamettin Arslan

    Hüsamettin Arslan (1956 Ordu-Mesudiye-2018 İstanbul). Hacettepe Üniversitesi Sosyal ve İdari Bilimler Fakültesi Tarih Bölümü mezunu. Yakın Çağ Türkiye Tarihi alanındaki yüksek lisans tezini aynı bölümde tamamladı. Daha sonra alan değiştirdi ve doktorasını İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde Genel Sosyoloji ve Metodoloji alanında yaptı. Çok sayıda telif ve çeviri eserinin yanında çeşitli dergilerde yayımlanmış pek çok makalesi ve söyleşileri bulunmaktadır. Hüsamettin Arslan aynı zamanda Paradigma Yayınları’nın kurucusudur. Eserleri: Yöntemi Aşan Bilim (Paradigma Yayınları) Entelektüel Babam Cemil Meriç (Paradigma Yayınları) Epistemik Cemaat (Paradigma Yayınları) Jöntürkler, Jönkürtler, Muhafazakârlar (Paradigma Yayınları) Meselelerimizi Konuşmak (Zeytinburnu Belediyesi Kültür Yayınları) Twitmania, Etnomania, Şiddetmania (Pınar Yayınları) Osmanlı İmparatorluğu'nda Sanayileşme Teşebbüsleri (Paradigma Yayınları) Başlıca Çevirileri: Bilim Dedikleri, Alan Chalmers (Paradigma Yayınları) Çağdaş Filozoflarla Söyleşiler, Richard Kearney (Paradigma Yayınları) Eğitim ve Toplum, Rob Moore (Paradigma Yayınları) Foucault ve Sosyal Diyalog, Christopher Falzon (Paradigma Yayınları) Hakikat ve Yöntem (İsmail Yavuzcan ile), Hans Georg Gadamer (Paradigma Yayınları) Heidegger Moderniteyle Hesaplaşma, Michael E. Zimmerman (Paradigma Yayınları) İnsanın Yazgısı, Nikolay Berdyaev (Paradigma Yayınları) Sözün Düşüşü, Jacques Ellul (Paradigma Yayınları)

  • Basım Tarihi: 2024

    ISBN: 9786258079104

    Baskı: 1

    Tür: Felsefe

    Boyut: 13,5×21 cm

    Sayfa: 192

Paradigma Yayınları

2024 © Tüm Hakları Saklıdır.